Σίγουρα υπάρχεις, αλλά ζεις;

Ζούμε σε τέτοιες εποχές, που η τεχνολογία και οι επιστήμες προσφέρουν απίστευτα και εκθαμβωτικά επιτεύγματα. Ο Φρανκ Μος, βετεράνος της IBM, λέει: «Σε δύο δεκαετίες τίποτα δεν θα είναι ίδιο». Βιονικοί ηλικιωμένοι, κομπιούτερ για τον εγκέφαλο και τη μνήμη, αυτοκίνητα χωρίς… μηχανή! Ψυγεία, φούρνοι και τηλεοράσεις που συνδέονται με το Ίντερνετ. Καναπέδες και κρεβάτια που αντιλαμβάνονται αν κάποιος κοιμάται σε κακή στάση και τον …ξυπνούν. Συστήματα με τα οποία ανοίγεις από το κινητό σου τηλέφωνο στο δρόμο τον θερμοσίφωνα ή το καλοριφέρ στο σπίτι.

Άραγε όλα αυτά σε τρομάζουν; Σε κάνουν να πηδάς από τη χαρά σου; Άραγε σου έδωσαν υπαρξιακά κίνητρα, σ’ έκαναν πιο ευτυχισμένο και πιο ολοκληρωμένο; Οι άνθρωποι που θα περνούν τις διακοπές τους σε παραθεριστικά συγκροτήματα στη Σελήνη ή στον Άρη, θα έχουν τις ίδιες συναισθηματικές και πνευματικές ανάγκες με μας… Όλο και περισσότερο ο άνθρωπος διψάει για τον Θεό, για τον Δημιουργό του. Την ανάγκη, την επιθυμία του ανθρώπου για σχέση, για ελευθερία και αγάπη, δεν μπορεί να την ικανοποιήσει κανένα ον και κανένα επίτευγμα, όσο σπουδαία κι αν είναι! Αυτή η τάση, αυτή η επιθυμία του ανθρώπου δε νανουρίζεται, ούτε σβήνει ποτέ.

Ο άνθρωπος εξαρχής φτιάχτηκε για να ζήσει. Εκείνο που ο Θεός φτιάχνει δεν είναι για να πεθάνει, αλλά για να ζει. Όμως αυτό για να γίνει, χρειάζεται την ανθρώπινη συγκατάθεση. Με την ενσάρκωση, με το πάθος, με την ανάσταση, με όλο αυτό το σχέδιο της οικονομίας Του, ο Θεός χαρίζει ζωή και αθανασία στην ανθρώπινη ύπαρξη. Σε όλους, κανέναν δεν εξαιρεί. Είτε το θέλεις είτε όχι. Αλλά ο καθένας καλείται να κάνει δική του αυτή τη δωρεά, μόνο εάν θέλει. Άλλο ύπαρξη, άλλο ζωή. Σίγουρα υπάρχεις, αλλά ζεις; Το να υπάρχεις χωρίς να ζεις είναι πραγματικά κόλαση. Θέλεις να ζήσεις; Μετάνιωσε για τη ζωή σου χωρίς Θεό, πίστεψε στη θυσία του Ιησού Χριστού στο σταυρό του Γολγοθά, ζήτησε απ’ την καρδιά σου να σε καθαρίσει με το πολύτιμό Του αίμα, πες Του ευχαριστώ, και αρχίζεις πλέον, από δω και πέρα, να ζεις! Τι λες, θέλεις;

Με αγάπη,
Ανέστης Πεταλίδης

15/04/2017