Μήπως τρως στο φαστ φουντ της ερήμου;

Μετά την βάπτισή του ο Κύριος Ιησούς μένει στην έρημο για σαράντα ημέρες όπου νηστεύει και πειράζεται από τον διάβολο. Εκεί πεινασμένος και εξουθενωμένος βρίσκεται μπροστά στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τη θεϊκή του φύση και δύναμη για να ικανοποιήσει άμεσα τις φυσικές του ανάγκες.

«Αν είσαι Υιός του Θεού, πες σ’ αυτή την πέτρα να γίνει ψωμί»  Κατά Λουκάν 4:3

Η φωνή του πειραστή που σε μια στιγμή μετατρέπει την ερημιά σε «εστιατόριο» και μάλιστα άμεσης ικανοποίησης.

Παρόμοια, υπόσχεται στον Κύριο Ιησού πλούτη, δόξα και δύναμη καθώς του προσφέρει όλα τα βασίλεια του κόσμου για δικά του, αρκεί φυσικά να τον προσκυνήσει…

Ολοκληρώνει τις προσφορές του παροτρύνοντας τον Κύριο να βάλει σε δοκιμή την πιστότητα του Θεού, ρίχνοντας τον εαυτό του στο κενό από το πτερύγιο του Ναού για να δει αν ο Ουράνιος Πατέρας θα του σώσει τη ζωή.

Αυτός που είναι εξοικειωμένος με το Λόγο του Θεού θα πει καθώς διαβάζει την περικοπή αυτή: Ο γνωστός διάβολος… «θα στα δώσω όλα και τώρα, μην περιμένεις, άδραξε τη μέρα, ζήσε τη στιγμή, απόλαυσε το τώρα και μη σε νοιάζει το μετά, απόλαυσε!!!»

Είναι ο εμπνευστής και προωθητής της έννοιας της άμεσης ικανοποίησης: “Τα θέλω όλα, τα θέλω τώρα!”. Με αυτήν προσφορά - παγίδεψε τους πρωτόπλαστους και από τότε κάθε άνθρωπο πάνω στη γη.

Ο μόνος που του αντιστάθηκε είναι ο Κύριος Ιησούς.

Δεν ενέδωσε στην προτροπή του πειραστή να κάνει τις πέτρες ψωμιά και να φάει. Αρνήθηκε την άμεση ικανοποίηση.  Προτίμησε την μεταχρονολογημένη ικανοποίηση, να φάει το τελευταίο δείπνο με τους δικούς Του στο ανώγειο και φυσικά να καθίσει στο τραπέζι του ουρανού μαζί με όλους όσους η υπακοή Του και η θυσία Του θα έχουν σώσει.

Αρνήθηκε να απολαύσει την δόξα και τα αξιώματα των βασιλείων της γης, για να τα απολαύσει δικαιωματικά στη νέα γη όπου κάθε γόνυ θα κλίνη μπροστά Του και πάσα γλώσσα θα ομολογήσει πως είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων και ο Κύριος των κυρίων.

Εμπιστεύθηκε τον Ουράνιο Πατέρα Του ώστε να μη δοκιμάσει την πιστότητα των λόγων του πέφτοντας από τον ναό, αλλά να γευτεί την ανάσταση από τους νεκρούς έχοντας μείνει υπάκουος στο θέλημά Του.

Να το παράδειγμά μας! Όσο μεγάλη και πιεστική νοιώθεις την ανάγκη της άμεσης ικανοποίησης της αμαρτίας, αντιστάσου με τη δύναμη του Θεού. Ακολούθησε το παράδειγμα του Χριστού. Κι εσύ θα καθίσεις στο ουράνιο τραπέζι στην παρουσία του Θεού. Κι εσύ θα καθίσεις στον θρόνο μαζί με το Χριστό. Κι εσύ θα γευτείς την ανάσταση στην ώρα του Χριστού. Αξίζει πραγματικά να προσμένεις την μεταχρονολογημένη ικανοποίηση - την πλήρη ικανοποίηση που χαρίζει ο Θεός σε όσους τον εκτιμούν ως το πιο σπουδαίο αγαθό στη ζωή τους.

Βέβαια θα ρωτήσεις: «Και ως τότε τί; Ως τότε ποια θα είναι η ικανοποίησή μου;»  

Η απάντηση είναι ο ίδιος ο Θεός! Αυτό δηλώνει ο Κύριος Ιησούς Χριστός καθώς δίνει την τελευταία απάντησή Του στον Διάβολο: Η Γραφή λέει: «Τον Κύριο το Θεό σου θα προσκυνάς και μόνο αυτόν θα λατρεύεις».

Ο Θεός θα είναι η ικανοποίησή σου, Αυτός θα είναι η λατρεία σου. Αυτός θα σε «χορταίνει» με την χαρά Του

Ψαλμός 16:11 «Εφανέρωσας εις εμέ την οδόν της ζωής· χορτασμός ευφροσύνης είναι το πρόσωπόν σου· τερπνότητες είναι διαπαντός εν τη δεξιά σου».

Αναλογίσου λοιπόν, μήπως τρως στο φαστ φουντ της ερήμου; Αν ναι, τότε μήπως είναι καιρός να αλλάξεις “διατροφικές συνήθειες”!

Στέφανος Μποτώνης

28/10/2017