Οκτώ λόγοι που αποκαλύπτουν πως ο Χριστιανισμός σου είναι πολύ “άνετος”

1. Δεν υπάρχει καμμιά τριβή ανάμεσα στο Χριστιανισμό σου και το πολιτικό κόμμα που υποστηρίζεις
Η πίστη που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πολιτικό κόμμα που υποστηρίζεις, είναι ύποπτα βολική και στερείται προφητικής μαρτυρίας

2. Δεν υπάρχουν στο μυαλό σου καθόλου θεολογικοί προβληματισμοί, εντάσεις ή αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την πίστη σου.
Αν ποτέ δεν αναλογίζεσαι ή δεν παλέβεις με τα μυστηριώδη δόγματα της Χριστιανικής θεολογίας (π.χ. η Τριάδα, η ενσάρκωση, η κυριαρχία του Θεού που συνυπάρχει με την ανθρώπινη δράση, η παρουσία του Αγίου Πνεύματος, για να αναφέρουμε μόνο λίγους), η πίστη σου είναι πιθανόν πάρα πολύ άνετη.
Μια υγιής, άβολη πίστη σε ταρακουνά συνεχώς, σε προκαλεί και “ταλαιπωρεί” το μυαλό σου. Είναι μια πίστη που σε κάνει ανήσυχο να θέλεις να μάθεις περισσότερα και δεν σε αφήνει να νιώθεις την ψευδαίσθηση ότι έχεις καταλάβει όλα όσα πρέπει να καταλάβεις για το Θεό.

3. Οι φίλοι και οι συνάδελφοί σου εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πως πηγαίνεις εδώ και τόσα χρόνια στην εκκλησία σου.
Ένα σίγουρο σημάδι ότι η πίστη σου είναι πολύ άνετη είναι εάν τίποτα στη ζωή σου δεν σε ξεχωρίζει ως ακόλουθο του Ιησού, μέχρι που ακόμη και αυτοί που σε γνωρίζουν καλά δεν μπορούν να πουν ότι είσαι χριστιανός.
Ένας άνετος χριστιανός είναι αυτός που εύκολα αναμειγνύεται, μοιάζει, μιλά και ενεργεί όπως και οι μη Χριστιανοί γείτονές του.

4. Ποτέ δεν σκέφτεσαι, ούτε καν θυμάσαι το κυριακάτικο κήρυγμα τη Δευτέρα το πρωί.
Αν τα κηρύγματα της Κυριακής στην εκκλησία σου είναι τόσο εύκολο να ξεχαστούν (ή εσύ απλά δεν τους δίνεις τόση σημασία) που σπάνια τα θυμάσαι αφού φύγεις από την εκκλησία, ο Χριστιανισμός σου είναι πιθανώς πάρα πολύ άνετος. Το κήρυγμα του Λόγου του Θεού δεν πρέπει να μας αφήνει απαθείς και χωρίς ανταπόκριση.

Ο Λόγος του Θεού είναι “ζωντανός και δραστικός, πιο κοφτερός κι από κάθε δίκοπο σπαθί· εισχωρεί βαθιά, ως εκεί που χωρίζει την ψυχή απ’ το πνεύμα, το κόκαλο απ’ το μεδούλι, και κρίνει τους διαλογισμούς και τις προθέσεις της καρδιάς” (Εβρ.4: 12 ).

5. Κανένας στην εκκλησία σας δεν σας είναι “ενοχλητικός”
Εάν πηγαίνεις στην εκκλησία με ανθρώπους που είναι πάντα εύκολο να μιλήσεις, πάντα διασκεδαστικό να είσαι μαζί τους και είναι πάντα ευθυγραμμισμένοι με τις απόψεις, τα γούστα και τις προτιμήσεις σου, ο Χριστιανισμός σου είναι πολύ άνετος.
Μια ένδοξη πτυχή του ευαγγελίου είναι ότι δημιουργεί μια νέα κοινότητα από διαφορετικούς τύπους ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα επέλεγαν να ξοδέψουν χρόνο μαζί.

6. Δεν αισθάνεσαι ποτέ να δέχεσαι κάποια πρόκληση από το Χριστιανισμό σου, παρά μόνο επιβεβαίωση.
Αν η χριστιανική πίστη σου δεν έρχεται ποτέ αντιμέτωπη με τα είδωλά σου και τις προκλήσεις των αμαρτωλών συνηθειών σου - αλλά μόνο σε επιβεβαιώνει για αυτό που είσαι - αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι μιας υπερβολικά άνετης πίστης.
Η υγιής πίστη δεν σε επαινεί μόνο γι’ αυτό που είσαι, αλλά σε πλάθει αμείλικτα καθώς σε μεταμορφώνει στην εικόνα του Χριστού, η οποία είναι μια όμορφη αλλά απαραίτητα “δυσάρεστη” διαδικασία.

7. Δεν είχες ποτέ μια συζήτηση “μιλώντας την αλήθεια με αγάπη” με κάποιον αδελφό σου.
Είναι πάντα πιο άνετο να ζεις “εν ειρήνη” όταν υπάρχει αδίκημα ή αμαρτία που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι πιο άνετο να σιωπήσουμε όταν βλέπουμε άλλους στην κοινότητα μας να παίρνουν αποφάσεις αντίθετα από το Λόγο του Θεού που βλάπτουν τους ίδιους και όλη την κοινότητα.
Αλλά αυτό δεν είναι αληθινή χριστιανική αγάπη.
Η αγάπη δεν αντιτίθεται στην αλήθεια και αν η πίστη σου δεν περιλαμβάνει την ικανότητα να εκφράζει σκληρές αλήθειες με αγάπη, είναι πολύ άνετη.

8. Κανείς στην εκκλησία σου δεν μπορεί να διαπιστώσει πνευματική αύξηση σε κάποιο τομέα της ζωής σου.
Το να πιστεύεις στο ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού σημαίνει να πιστεύεις στην αλλαγή. Αν και όχι πάντα ανοδική, η χριστιανική ζωή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη, δυναμική και αλλαγή προς το καλύτερο.
Εάν είσαι χριστιανός που αυξάνεται τόσο ελάχιστα ώστε κανείς στην εκκλησία σου δεν μπορεί να εντοπίσει κανένα σημείο βελτίωσης, η πίστη σου είναι πολύ άνετη.

Γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε να πέσουμε σε άνετο χριστιανισμό;
Επειδή ο άνετος Χριστιανισμός απέχει πολύ από το δαπανηρό, ενοχλητικό, αντι ειδωλολατρικό, σε σχήμα σταυρού μονοπάτι για τους μαθητές του Ιησού.
Ο άνετος Χριστιανισμός έχει ελάχιστο ελεγκτικό προφητικό λόγο μέσα σε έναν άνετο, καταναλωτικό κόσμο.
Ο άνετος Χριστιανισμός έχει ελάχιστη αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για ιεραποστολή και μικρή δυνατότητα ανάπτυξης.
Ο άβολος Χριστιανισμός, ωστόσο, οδηγεί στη αληθινή ζωή και την μεταμόρφωση. Μας οδηγεί να βασιζόμαστε στον Θεό και όχι στους εαυτούς μας. Να υπηρετούμε και όχι να μας υπηρετούν. Nα ζούμε ζωές που χαρακτηρίζονται από θυσία. Μας οδηγεί να κάνουμε δύσκολα πράγματα, να
αγκαλιάζουμε δύσκολες αλήθειες, να πορευόμαστε στη ζωή μαζί με δύσκολους ανθρώπους για τη χάρη και τη δόξα Εκείνου που έκανε το πιο δύσκολο πράγμα. Μπορεί να είναι άβολο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Στον αντίποδα της “ξεβολεμένης” Χριστιανικής ζωής υπάρχει η τερπνότητα που βρίσκεται στον ίδιο το Χριστό.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα: thegospelcoalition.org “8 Signs your Christianity is Too Comfortable” by Brett McCracken.
Μετάφραση - απόδοση Στ. Μποτώνης

30/12/2017