Τέχνη στην εκκλησία

Posted by on Thursday, October 6, 2016 Under: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ars in ecclesia

Τέχνη στην εκκλησία


Συναυλία για βιολί και πιάνο

Το Crescendo Hellas εγκαινιάζει τον κύκλο εκδηλώσεων  «Ars in ecclesia – Τέχνη στην εκκλησία» με μια συναυλία για βιολί και πιάνο.  Οι καταξιωμένοι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες Γεώργιος Ζαχαρούδης και Νικόλαος Ζαφρανάς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έργα Schnittke, Kreisler, Prokofieff, Ginastera, Mozart, Massenet, Bruch και Pӓrt.  Στιγμές δεξιοτεχνίας,  όπως στο κοντσέρτο για βιολί του Bruch και στιγμές ήσυχης ενδοσκόπησης που υποβάλλει το αινιγματικό έργο του Arvo Pӓrt Fratres, εναλλάσσονται σε μια βραδιά ψυχικής ανάτασης μέσα από τη μουσική.  Η ακουστική και η αισθητική της νέας αίθουσας της Ευαγγελικής Εκκλησίας της οδού Ποσειδώνος στην Πυλαία, αποτελεί το φιλόξενο σημείο αναφοράς Τέχνης και Πολιτισμού στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης.  

Το Crescendo δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και προάγει, υποστηρίζει και διοργανώνει εκδηλώσεις και εργαστήρια Τέχνης με κέντρο ενδιαφέροντος τον σύγχρονο άνθρωπο και τις πνευματικές του ανάγκες μέσα στις προκλήσεις της καθημερινότητας και της ανταγωνιστικής κοινωνίας.  Ενθαρρύνει τις συνεργασίες καλλιτεχνών με γνώμονα την αλληλοεκτίμηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικτύωση.

 Τις καλλιτεχνικές επιλογές του κύκλου επιμελείται ο Κωστής Παπάζογλου και η Μαρίνη Πεϊκίδου, ενώ προλογίζει ο Ανέστης Πεταλίδης.

Γεώργιος Ζαχαρούδης, βιολί

Νικόλαος Ζαφρανάς, πιάνο


Είσοδος ελεύθερη.

Πότε; Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, ώρα 8:00 μμ

Πού; Ευαγγελική Εκκλησία, οδός Ποσειδώνος 57, Πυλαία, ΤΚ.55535, κάθετη στην οδό Μαρίνου Αντύπα.

Διοργάνωση Crescendo Hellas


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Γεώργιος Ζαχαρούδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης με τον Αιμίλιο Χανδράκη. Πήρε Δίπλωμα Βιολιού με βαθμό “Άριστα παμψηφεί”(τάξη Δημήτρη Χανδράκη). Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Τέχνης του Graz (Αυστρία) με καθηγητές τον Χρήστο Πολυζωίδη και την Ulrike Danhofer. Ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του με Δίπλωμα Βιολιού (σολιστική και παιδαγωγική κατεύθυνση).

Σπουδές μπαρόκ βιολιού στην τάξη ιστορικών εγχόρδων οργάνων στο  “J.J.Fux Conservatorium” του Graz (Prof. Dario Luisi). Ειδίκευση στην τεχνική “Chin Off” κατά την οποία το όργανο δεν κρατιέται σχεδόν καθόλου με το σαγόνι. Συμμετείχε σε πολλές  συναυλίες με διάφορα σύνολα ιστορικών οργάνων καθώς και σε φεστιβάλ μπαρόκ και αναγεννησιακής μουσικής σε Αυστρία και Γερμανία κυρίως.

Υπήρξε μέλος της Δημοτικής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς, του Συνόλου Σύγχρονης Μουσικής του Πανεπιστημίου Τέχνης(Graz-Αυστρία),της ”Recreation Grosses Orchester”, της ορχήστρας “Vienna Opera”, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ‘Οπερας(Grazer Oper), καθώς και εξάρχων της Ορχήστρας Δωματίου Graz(Grazer Kammerorchester) και της Καμεράτα Αριστοτέλης.

Ιδρυτικό μέλος των συνόλων τανγκό “MALA JUNTA“ και “TRICUERDO“ με τα οποία παίζει αποκλειστικά και μόνο αργεντίνικη μουσική, με πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις(CD) στο ενεργητικό του καθώς και συμμετοχή σε φεστιβάλ σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων “Concerto Quartet” με πολλές και συχνές εμφανίσεις.

 Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και μέλος ορχήστρας σε πολλές χώρες όπως: Γαλλία, Ιταλία, Αλγερία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία, Αλβανία, Κροατία, Ιαπωνία, Κύπρο και Ελλάδα.

Από το 2010 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι συνεργάτης του concerto ellenico και της camerata Aristoteles..
Νικόλαος Ζαφρανάς

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε Δίπλωμα Πιάνου με διακρίσεις από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Δόμνας Ευνουχίδου), συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊ, ΗΠΑ, (τάξη Ian Hobson) και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Γκρατς, Αυστρία, (τάξη W. Kamper), λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο “Magister artium”. Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα, Αλβανία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κροατία, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Ν. Αφρική, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία. Εμφανίστηκε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Karlovy Vary, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, την ορχήστρα «Δ. Μητρόπουλος» του ΝΩΘ, κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος του Piandaemonium (6 πιάνα – 12 πιανίστες) και του Transcription Ensemble. Έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα μουσικής δωματίου για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σε CD. Εργάζεται ως korrepetitor σε πολυάριθμες παραγωγές όπερας κ.ά. για τη Styriarte (Αυστρία), το ΜΜΘ (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), την Όπερα Θεσσαλονίκης με καλλιτέχνες όπως η Αγνή Μπάλτσα, Renata Scotto, Elena Mosuc καθώς και στις Internationale Musiktage στο Bad Leonfelden της Αυστρίας, το PAMT στη Σλοβενία κ.ά. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου και επίκουρος καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
In : Πολιτιστικές Εκδηλώσεις