Η Χορωδία

Ιδρύθηκε το 1949. Ο σημερινός διευθυντής της Στέφανος Κατσάρκας τη διευθύνει από τις αρχές του 1957. Την άνοιξη του 1969 άρχισε τη δημόσια δραστηριότητά της με συναυλίες θρησκευτικής μουσικής μέσα στην εκκλησία, καθώς και σε διάφορες δημόσιες αίθουσες. Συγχρόνως πήρε μέρος σε συναντήσεις χορωδιών που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα Χριστούγεννα του 1974 το Νοτιογερμανικό Ραδιόφωνο (Süddeutscher Rundfunk) περιέλαβε στο πρόγραμμά του ένα δίσκο της χορωδίας με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τον Μάιο του 1976 η χορωδία παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα  -ταυτόχρονα με την Καθολική Εκκλησία της Αθήνας- σύγχρονη θρησκευτική μουσική με μοντέρνο οργανικό συγκρότημα (ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρονικό όργανο, ντραμς ). Σχετικά, το περιοδικό «Ήχος»» δημοσίευσε στο τεύχος του Αυγούστου 1976 επαινετική κριτική. Το φθινόπωρο του 1977, στο Φεστιβάλ Χορωδιών Βόρειας Ελλάδας στις Σέρρες, κέρδισε το πρώτο βραβείο. Συγχρόνως πήρε μέρος δυο φορές στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών της Αθήνας. Έχει δώσει συναυλίες σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στην Αθήνα (αίθουσα Παρνασσού, αίθουσα «Παλλάς», Γερμανική Εκκλησία, θέατρο «Γκλόρια» κ.α.), και έχει πάρει μέρος σε ειδική εκπομπή αφιερωμένη στη χορωδία από το 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ. με έργα κλασικής μουσικής στην «εποχή Χατζιδάκι». Το 1982 προσκλήθηκε από το παγκόσμια γνωστό ίδρυμα «Gustav Adolf Werk» της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας στο γιορτασμό των 100 χρόνων του ιδρύματος στο Κάσελ, όπου και εμφανίστηκε σε δύο ειδικά προγράμματα. Το Οκτώβριο του 1990 προσκλήθηκε στη Σόφια και έδωσε συναυλία στο πολυτεχνείο της πόλης. Εξ’ άλλου για αρκετά χρόνια μετείχε τακτικά στις συναυλίες λατρευτικής μουσικής που διοργάνωνε ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Τον Δεκέμβριο του 1992 μαζί με τη χορωδία της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κοσμά Γαλιλαία παρουσίασε το ορατόριο «Μεσσίας» του Χαίντελ με διοργάνωση του φιλανθρωπικού συλλόγου «Στοργή».

   Στο ρεπερτόριό της  -που ένα μεγάλο μέρος του έχει εκτελεστεί για πρώτη φορά απ’ αυτήν στην Ελλάδα-  περιλαμβάνονται πολυάριθμα έργα κλασικής θρησκευτικής μουσικής («Γκλόρια» του Βιβάλντι, λειτουργίες Χάσλερ και Τέλεμαν, λειτουργίες υπ’ αρ. 2 και 3 και «Γερμανική Λειτουργία» του Σούμπερτ, λειτουργία «Της Στέψης» και σύντομη λειτουργία «Για Σόλο Όργανο» («Orgelsolomesse») του Μότσαρτ, λειτουργία «Της Αγίας Καικιλίας» του Γκουνώ, καντάτες υπ’ αρ. 1 και 2 από το «Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του Μπαχ» διάφορα άλλα χορωδιακά έργα για ορχήστρα και χορωδία του Μπαχ και του Μότσαρτ,  «Μεσσίας» του Χαίντελ και αποσπάσματα από άλλα ορατόριά του, 1ο μέρος από τη «Δημιουργία» του Χάυντν, έργαΜέντελσον κλπ.), βυζαντινοί ύμνοι έντεχνα εναρμονισμένοι, νέγρικα θρησκευτικά τραγούδια και γκόσπελ, μιούζικαλ, κ.λ.π.. Τον τελευταίο καιρό η χορωδία καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διάδοση της νεογέννητης ελληνικής ευαγγελικής χριστιανικής μουσικής.

   Το Δεκέμβριο του 2001 προσκλήθηκε από την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων να εκπροσωπήσει την Ευαγγελική Εκκλησία στο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής μαζί με τη βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου (ορθόδοξη) και μια χορωδία της Βενετίας (καθολική).

    Ας σημειωθεί ότι στο πανηγυρικό χριστουγεννιάτικο τεύχος του περιοδικού «Νέα Εστία» του 1985 που αφιερώθηκε ειδικά στα 2300 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, στο άρθρο για τη μουσική κίνηση της πόλης περιλαμβάνονται αρκετές πληροφορίες για τη χορωδία με τα λόγια: «Σημαντική είναι η συμβολή της χορωδίας της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης στη μουσική ζωή της πόλης».Σχετική αναφορά στη χορωδία γίνεται επίσης και στο βιβλίο που εκδόθηκε από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών για την καλλιτεχνική κίνηση της πόλης, καθώς και στο άρθρο «Θεσσαλονίκη» της Εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος Λαρούς -Μπριτάνικα».

   Τέλος η χορωδία έχει ηχογραφήσει δίσκους με θρησκευτική μουσική διαφόρων εποχών και έχει παρουσιάσει σειρά τηλεοπτικών εκπομπών με τον τίτλο «Ματιές στην Ιστορία της Χορωδιακής Μουσικής».